Izrada suska

Prilog iz emisije "Dobro jutro Hrvatska"

Sastavljanje suska nije lagano ni kratko, kao što mnogi ljudi na prvu pomisle; susak ne smije biti šupalj, ne smije propuštati vodu, a letvice se moraju stopiti jedna s drugom bez upotrebe ljepila.

Prvo treba pronaći smriku koja će moći poslužiti za izradu suska, te nakon njenog pilanja, mora se sušiti oko godine dana i tek onda slijedi obrada i izrada samoga suska.

 

Svaki susak se sastoji od 15 letvica s istom kosinom. Da bi se dobio oblik letvica i njihove kosine, koristimo strojeve koje posebno prilagođavamo, ovisno o veličini letvica.

izrada suska letvice

 

Slaganje letvica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon sastavljanja, susak ide u staklenik na sušenje. Vrijeme sušenja varira i ovisi o mnogim čimbenicima (vlaga, količina sunca…)

sušenje suska   

Poslije sušenja, jedna letvica se izbacuje i na njeno mjesto dolazi ručka.

Sve što je sad ostalo je dobro obraditi letvice da se spoje jedna uz drugu (ne koristi se ljepilo), dodati dno i staviti prave obruče. Dno je sastavljeno od dvije različite daske, što ga čini još ljepšim nego da je napravljen od jednog komada drva.
Za stroj za kopanje utora za dno suska smo dobili posebnu nagradu od Diatusa.

izrada dna  Susak

20150826_172242

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sad Vam možemo reći samo jednu stvar; živili!

spoj suska, nošnje i brka
spoj suska, nošnje i brka